Jultankar och framtidstro!

Nu närmar sig en jul igen och med den en tid för lite eftertanke om sakernas tillstånd. Röda Rosen kan för sin del tänka sig något om julens budskap. Det ska väl rimligen vara förenat med sådant som omtanke om de närmaste och fred på Jorden. Vi är alla i grund och botten nog rätt lika, med längtan efter ett rikt och gott liv, lugn och ro, trygghet för våra barn och att våra föräldrar ska ha det gott när de blir lite till åren.

Goda tillfällen för en stunds ro och eftertanke är annars de orgelbaguetter som erbjuds i Heliga Trefaldighetskyrkan sista fredagen i varje månad. En baguette erbjuds till ett bra pris och en halvtimmes orgelmusik. En mycket trivsam och avkopplande stund. Men så slog det mig plötsligt, där jag satt nu vid det senaste tillfället, varför de som kallar sig sverigedemokrater plötsligt blivit så angelägna om kyrkans väl och ve. Till höger framme i kyrkan finns några meningar ur bergspredikan, de så kallade saligprisningarna. De inleds med meningen:

”Saliga äro de som äro fattiga i anden, ty dem hör himmelriket till.”

Och det är naturligtvis det som förklarar Åkessons med fleras engagemang i kyrkliga angelägenheter. De tror helt enkelt att himmelriket väntar för just dem!

Hyckleriet från det hållet är annars stort. Om det partiet hade varit vid makten för 1000 år sedan hade aldrig kristendomen kommit in i landet. Då vore våra helgedomar sannolikt fortfarande helgade till Odens och Tors ära.

Över några juldagar kanske vi kan släppa tankarna på dagspolitiken. Men svårt är det, det medger gärna Rosen. För vad handlar samhällsbygget egentligen om?  Är det inte just det här med omtanke och omsorg om varandra? Att unga ska få växa upp med framtidstro och ett liv i fred och frihet? Det finns i alla händelser stora likheter mellan det kristna kärleksbudskapet och det politiska budskapet om solidaritet och omtanke om sin nästa.

Just nu kan vi socialdemokrater se lite ljusare på framtiden. De allra flesta tycker nog egentligen att det är behoven som ska styra inom skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Även på borgerligt håll börjar en del skruva på sig lite besvärat över skolbolagens mångmiljonvinster. Pengarna ska rätteligen komma eleverna till del och inte internationella bolag långt undan skattebetalarnas kontroll. Något riktigt galet är det och det måste rättas till! Och vi ska, med vår nya och mycket kloka partiordförande och statsminister Magdalena Anderssons ord, ta tillbaka kontrollen över hur våra skattemedel används.

Nu går vi som kan till julvila, väl medvetna om att många av oss arbetar hårt för att välfärdens tjänster ska vara välfungerande även dessa dagar. Ett stort och varmt tack till alla er! Och ytterligare en tanke som har med julens budskap att göra, gör sig påmind. Några veckor innan valet 2018 mötte Rosen av en ren tillfällighet en kvinna med lång livserfarenhet. Efter några minuters samtal böjde hon sig fram och viskade: ”Det finns något skäl till att Gud skapade blodet rött.”

God Jul och ett Gott Nytt År, kära vänner!

Vi har underbara dagar framför oss.

Några dagar innan julafton 2021.

Röda Rosen