Gärningsmännen ska bakom galler!

Sedan skottlossningen i Gamlegården, där tre personer skottskadades, har det varit oroväckande tyst. Polisens utredning fortgår och boende i Gamlegården, såväl som hela Kristianstad, inväntar vad den ska visa. När den här debattartikeln skrivs vet vi inte vem eller vilka som höll i skjutvapnet eller motivet för skottlossningen. Det som vi med säkerhet vet är att tre personer fördes till sjukhuset med allvarliga skador, och att dessa personer förtjänar att se gärningsmännen inlåsta bakom galler. De som bor på Gamlegården ska kunna leva i trygghet i sitt bostadsområde.

Lokalt i kommunen och nationellt i riksdag och regering arbetar vi socialdemokrater för att underlätta för Polisen i sitt viktiga arbete. För oss socialdemokrater är det viktigt att vända varenda sten i sökandet efter rättvisa och trygghet. I regeringsställning har vi gett Polisen fler och bättre verktyg för att komma åt kriminaliteten och vi har skärpt ett 60-tal straff, bland annat för mord samt vapen- och narkotikabrott. Polismyndigheten byggs kraftfullt ut. Vi har kommit mer än halvvägs till målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. I region Syd, där Kristianstad ingår, har antalet anställda ökat med 1 360 personer sedan 2015. I juni i år välkomnades 16 nya poliser till polisområdet. Satsningen på fler poliser är helt avgörande för att öka tryggheten i Kristianstad och i hela landet.

Vi ska vara hårda mot brotten och vi ska vara hårda mot brottens orsaker. Tidiga insatser behövs för att stoppa nyrekryteringarna av unga människor till ett liv i kriminalitet. Kommuner och regioner får stora miljardtillskott i generella statsbidrag och vi har tillfört extra resurser till skolan som ska användas där behoven är som störst. Inget tar bort det ansvar som föräldrar har för att uppfostra sina barn, men där och när det brister är poliser, lärare, socionomer, fritidsledare och många andra vuxna viktiga personer i det trygghetsskapande arbetet som måste göras på bred front och genom flera samhällsaktörer. Nu gäller det att samhället samlar sig mot dem som fördärvar andra människors liv och hälsa. Klyftor och utanförskap måste minska om vi ska ha en chans att förhindra att det som hände i Gamlegården inträffar igen i Kristianstad eller på någon annan plats.

Fredrik Lundh Sammeli (S), justitieutskottets ordförande i riksdagen

Annelie Karlsson (S), gruppledare i riksdagen

Anders Tell (S), oppositionsråd i Kristianstad

Eva Pihl Krabbe, ordförande för Socialdemokraterna Kristianstad