Dags för sommarfesternas Kristianstad!

Då och då väcks frågan om att återuppliva Kristianstadsdagarna, så även denna sommar. Det är nu inte så konstigt att det sker. Kristianstadsdagarna var under de år de genomfördes som en stadsfestival under nio dagar, uppskattade av många. Det är nu mer än 30 år sedan, 1990, som festivalen genomfördes första gången. Det var musik, teater, tivoli, festligheter, liv och rörelse i nio dagar. Det var program som vände sig till både barn och vuxna. Från öltälten flödade ölen. Det var kanske inte alltid så barnvänligt. Kristianstadsdagarna i den ursprungliga formen varade till 2011, men hade tyvärr tappat lite av glansen från de första årens festligheter. Vi är säkert många som minns cirkustältet med föreställningen om Sixten och Elvira. Det var storslaget!

Åren efter har stadsfestivaler och sommarevenemang genomförts i lite olika former. Ett fint program genomfördes under stadens 400- årsjubileum 2014, med aktiviteter under hela året. Kulturnatten den 22 maj blev så uppskattad att just den har återkommit sedan dess vid tiden för stadens födelsedag. Ja, nu med undantag av 2020 och 2021, när pandemin fördärvat mycket av alla gemensamma aktiviteter. Även den här sommaren lever vi med de begränsningar pandemin orsakat och ännu kan vi dessvärre inte blåsa faran över. Det är något fler sommarevent än förra sommaren, men någon beachhandboll blir det inte i år heller och scouternas planerade jamboree har flyttats fram till nästa sommar. Kvarstående restriktioner har medfört att några större event inte varit möjliga att planera, även om vi nu ser ljuset i den berömda tunneln.

Är det dags nu att sätta igång med Kristianstadsdagarna igen? Vi är tveksamma till det upplägg som var förut. Det är inte alldeles självklart att samma upplägg får det starka genomslag det fick för 30 år sedan. Men något behöver göras. Inte minst för att vi åter ska få uppleva glädjen och att umgås, mötas och roa oss tillsammans igen, efter denna bedrövliga pandemi. Exakt hur det ska se ut vet vi inte, men låt oss tillsammans; från föreningar, kulturaktörer, näringsliv och kommun sätta oss ner och planera för ett storslaget 2022, fyllt av aktiviteter och event i hela kommunen. Med det engagemang och den kreativitet vi har ibland oss kan det bli något riktigt bra av det. Kristianstad har tillgång till ett proffsigt och engagerat förenings – och kulturliv som vi är helt övertygade om skulle kunna bidra med mycket fint i ett nytt upplägg. Låt oss lyfta upp vår kommuns styrkor och skapa en sommarfest med upplevelser för såväl liten som stor. Därefter, efter en fin sommar 2022 och det vi bär med oss från den, kan vi göra ett avstamp för framtida sommarfester.

Anders Tell, oppositionsråd (S)  

Therese Sturesson, vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden (S)