Det finns en del att göra!

Nej då, Röda Rosen har vare sig emigrerat till något varmare land eller dragit sig tillbaka matandes änder i Tivoliparken. Ibland behöver även en röd ros hämta andan och fundera över tillvarons mysterier. Det är också lätt att bli stum av häpnad över utvecklingen här och var. Den tystnaden får dock icke bestå! Att stå stum inför galenskaper är inget bra recept om vi vill ha ett fritt och öppet samhälle.

Nu överträffar så verkligheten dikten. Att berätta sagor för att skrämmas är inget nytt. Men nu behöver vi inte hitta på sagor. Verkligheten är tillräcklig för att skrämmas riktigt ordentligt, ja så att riktigt kalla kårar riskerar att förfrysa ryggen. Röda Rosen ska ta några exempel ur verkligheten för att belysa vansinnet vi ser utspela sig i vår omvärld.Vi kan konstatera att allt ställts på sin spets när en president i USA hetsar till åtgärder som liknar statskupp. Om Trump har det varnats förr, men först nu inser kanske alla, nåja nästan alla, faran med den mannen och hans antidemokratiska retorik. Här hemma i vårt lugna Sverige fattar väl ändå alla? Nej, så är icke fallet. Trump har sina anhängare även här.

Så här sa till exempel Björn Söder, SD, jo den Söder som sitter i Kommunfullmäktige i Kristianstad och tillika varit talman i Riksdagen, inför det amerikanska presidentvalet: ”Nu hoppas jag att alla ynkryggar till journalister får ett stort fett finger rätt upp i fejset när Trump tar hem vinsten.” Hans kompis Mattias Karlsson förklarade varför SD stod bakom en nominering av Fredspriset till Trump: ”Ingen ärlig bedömare kan förneka den enorma insats som han gjort för en fredligare värld.” Nyspråket hos dessa sverigedemokrater är fascinerande, och skrämmande!

Nu har då Trump alltså förlorat valet, men vägrar inse det. Han hetsar mobben på ett sätt nog knappt någon trodde var möjligt. Hans trogna vapendragare i Sverige står dock stadigt på Trumps sida. Riksdagsledamoten Tobias Andersson, SD, är minst sagt upprörd över att Trump nu blockerats på Twitter och hans maning är: ”Välj sida och förbered dig för strid”. Hans ideologiske ledare, Mattias Karlsson sa ungefär detsamma efter valet, besviken som han var över resultatet: ”Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död.” Ja, det var väl ungefär så extremistmobben i Washington uppfattade Trumps maning om strid när Capitolium, platsen för det folkvalda parlamentet, invaderades av nazister och andra gravt antidemokratiska element. Världens ledare fördömde det inträffade. Den tidigare republikanske presidenten, Georg W Bush, tyckte det liknade sådant som sker i bananrepubliker. Men icke Trumps svenske vapendragare Jimmie Åkesson, SD: ”Måste säga att jag har svårt att formulera mig kring det som händer i Washington.” Jo, jo, som det kan bli! Knepigt för Åkesson…

Det torde vara bekant för de flesta vilka det nu var som orsakade död och förstörelse i Capitolium. Det var högerextremister, nazister och liknande terrorister. Men så ser inte extremhögerns vapendragare Ivar Arpi på saken (Jo, Arpi alltså, till helt nyligen ledarskribent på Svenska Dagbladet, men numera på den svårt högerextrema Bulletin, där för övrigt nu också den tidigare politiske redaktören på Kristianstadsbladet, Dahlman huserar). Ja, hur var det nu med Arpis bedömning av läget: ”Men för guds skull, sluta kalla det för ett kuppförsök! Det är uselt ändå och ska fördömas men ingen, absolut ingen, kan tro att några arga 20-åriga killar i mjukisbyxor som tar selfies tar makten i USA.” Vad ska man säga om en sådan analys? Orden räcker knappt till inför dårskapen i den analysen.

Nu rustar extremhögern sina ideologiska smedjor. Här är ett bara ett illavarslande exempel på det. Nu handlar det om, precis som vår kloke statsminister Stefan Löfven brukar säga; Det handlar om att stå på rätt sida av historien. Begriper Moderaterna det? Eller vill de inte begripa?

Avslutningsvis för denna gång. Vår statsminister har avslöjat att han aldrig handlat på nätet. Se det gillar inte Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, han som inte är den vuxne i rummet. Det som alltså Ulf Kristersson sagt sig vilja vara, men det gäller nog inte hans moderatkompisar i Riksdagen. Nåväl, det här är Hanif Balis kommentar till denna brist hos statsministern: ”Det är ju något fel på killen. Tycker synd om honom. Detta är tortyr. Det är som att göra någon ur Glada Hudik till VD för Microsoft och sen bli arg för att det går åt skogen.” Den mannen är alltså ledamot av Sveriges Riksdag.
Retoriken hos högerextremisternas skruvas allt mer. De har ingen som helst skam i kroppen. Målet för dem är ett annat samhälle än det öppna, demokratiska. Självklart ska inte Röda Rosen tystna inför deras hot. Så inte heller alla andra demokratiska krafter i detta land, det är Rosen alldeles övertygad om. Det finns en del att göra.

Röda Rosen
En januaridag 2021