Minnesord: Klas Olsson

En av stadens stora profiler har lämnat oss. Vi är många som minns Klas Olsson och hans gärning, även om det nu är några år sedan han lämnade yrkesliv och den aktiva politiken. Klas föddes i Luleå 1928, men familjen flyttade till Skåne när Klas var i skolåldern. Han levde och verkade en stor del av sitt liv i Kristianstad.

Det politiska intresset väcktes tidigt. Han gick med i SSU i Malmö som tonåring. Det blev också livsavgörande på det sättet att han där träffade sin kommande hustru och livslånga kärlek, Elsie. SSU- lokalen låg på Kärleksgatan och det var säkert ett gott tecken.

Efter ett par års arbete i Stockholm flyttade familjen till Kristianstad 1964. Klas började då sin mångåriga anställning hos HSB i Kristianstad. Det politiska engagemanget fortsatte. Redan 1967 tog Klas plats i det dåvarande Kristianstads stadsfullmäktige. De politiska uppdragen fortsatte fram till 1994, med uppdraget som Kommunfullmäktiges ordförande inte mindre än i tre omgångar; 1971- 1973, 1983- 1985 och 1989- 1991. Han var Socialdemokraternas gruppledare i Kommunfullmäktige under åren 1974-1979 och då även ledamot i Kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Förutom det kommunala engagemanget var han också aktiv i Arbetarekommunens styrelse under många år.

En historia som han tyckte om att berätta var att han som Luleson var den första som kom att bli Kommunfullmäktiges ordförande i Kristianstad, efter de stora kommunsammanslagningarna. Till saken hör också att han blev det 350 år efter det att Gustav II Adolf grundat Luleå, som ju som bekant var den som gav Christian IV anledningen att grundlägga Kristianstad.

Under sin tid i HSB medverkade Klas aktivt till att det byggdes moderna och bra bostäder i Kristianstad. Mer än 6000 bostäder tillkom under hans ledarskap för HSB i Kristianstad, runt om i staden. Fröknegården, Stormen, Möllebacken och Charlottesborg kan nämnas som exempel på några av de större projekten.

Klas ägnade en hel del tid till motion inom olika områden. Han har cyklat från Riksgränsen till Kristianstad, åkt Vasaloppet och sprungit maraton. Själv berättade han gärna om hur han slog Ingo Johansson med en och halv minut i Stockholm Marathon 1981.

Klas insatser vittnar om ett stort samhällsengagemang och en stark drivkraft att bygga ett rättvist och jämlikt samhälle. Efter sin och hustru Elsies pensionering uppträdde de gärna tillsammans för att berätta om episoder ur sina rika, politiska liv. Det var berikande och spännande att lyssna till dem.

Vi minns Klas Olsson med respekt och värme!

Ewa Pihl Krabbe, ordförande, socialdemokraterna i Kristianstad

Anders Tell, gruppledare för socialdemokraterna i Kommunfullmäktige