Välfärdens villkor: Kommentar till lördagens (14/3) ledare i Kristianstadsbladet

I lördagens Kristianstadsbladet (14/3) föräras vi en helsida på ledarsidan av tidningens politiske redaktör, Carolin Dahlman. Sakfrågan, om vinster i välfärdsbolag och driftsformer, diskuterar vi gärna. Däremot undanber vi oss felaktiga påståenden om vad vi sagt eller insinuationer om vad vi antas tycka. Dahlman begär nyanser av oss men påstår att vår ”avsky” hotar kvaliteten i välfärden. Det är en beklämmande debattstil. Vi drivs naturligtvis inte av något annat än att vår välfärd ska hålla en hög kvalitet. Där finns det dessutom utrymme för alternativa driftformer, där inte vinstmaximeringen kommer i första hand. Vi har flera sådana bra verksamheter i vår kommun.Just nu pågår runt om i landet en diskussion om välfärdens villkor. Det är till och med så att det även på liberalt håll sätts en del frågetecken om det lyckosamma med privatiseringen av våra välfärdstjänster. Vi välkomnar den debatten!

I debatten i Kommunfullmäktige, som tidningens ledarskribent bygger sin ledare på, tog vi upp några exempel på vad som sker i vårt land. Den fråga som ställdes var om det borgerliga styret i Kristianstad drar några slutsatser av det som nu sker i Lomma kommun. Där återtar kommunen driften av äldreboenden i kommunal regi, efter 15 års drift av olika privata bolag. Det moderata kommunalrådet har till och med bett om ursäkt för den bristande kvaliteten hos de privata utförarna. Hos oss vill moderaterna konkurrensutsätta alla vård- och omsorgsboenden, det säger de i sitt program. Så nog finns det skäl att ställa frågor som dessa. Men nej, inte minsta tillstymmelse till reflektion om det på tidningens ledarsida.

Ett annat exempel som vi nämnde var situationen i sjukvården, där bland annat 153 barnläkare i Stockholm beskriver i ett debattinlägg hur privatiseringen av vården har dränerat sjukhusen på resurser. Ett tredje exempel handlar om skolan, där de två stora koncernerna Academedia och Internationella Engelska Skolan rapporterades göra en vinst på en halv miljard kronor förra året. Den politiske redaktören är snabb med att kommentera det hon upplever som slöseri med skattemedel. Ofta handlar det av någon anledning om konst och kultur, medan en halv miljard av skattemedel i vinst till friskolekoncerner passerar alldeles obemärkt förbi.

Till sist. Just nu står vi inför en samhällskris som vi ännu inte sett hela vidden av. Den skrämmer oss alla och nu höjs rösterna om samhällets ansvar. Nu ropas det efter det starka samhället från alla håll. Till och med Ulf Kristersson kräver att staten tar sitt ansvar och ser till så att det finns de resurser som behövs i hela landet. Samma Kristersson som ville ta bort sju miljoner från Folkhälsomyndighetens budget i år.

Vi behöver det starka samhället! Då duger det inte att bedriva en så långtgående privatiseringspolitik att ingen till slut har kraften och förmågan att ta ett övergripande samhällsansvar. Förstår du det här, Carolin Dahlman, eller har du gått alldeles vilse i marknadsdjungeln?

Anders Tell, Oppositionsråd (S)            

Kristina Lindbåge, Vice ordförande, Omsorgsnämnden (S)