Välfärden ska finnas där när vi behöver den

När välfärden omfattar alla ökar vår frihet. Då kan vi förverkliga våra drömmar. Det kan vara att byta arbete, starta företag, bilda familj, flytta eller börja studera. En generell välfärd som ska omfatta alla kostar pengar. För oss socialdemokrater betyder det att vi kommande år måste prioritera välfärden före skattesänkningar.

Vi socialdemokrater satsar på arbete och utbildning. För när vi arbetar och betalar skatt bidrar vi till vår gemensamma välfärd. För oss socialdemokrater är det också viktigt med trygga arbeten – som leder till semester och schyssta villkor. När allt för många är utan arbete satsar vi på åtgärder som ökar människors möjligheter att få ett arbete. De extratjänster i välfärden vi haft har gjort nytta och fler kan gå vidare till utbildning eller arbete.

En bra och välfungerande välfärd underlättar i våra liv och gör vardagen enklare. När det känns tryggt och bra att lämna barnen till en välfungerande förskola med kompetent och engagerad personal blir dagen på arbetet också mer givande. Om jag vet att min mor eller far är i trygga händer i hemtjänsten eller på äldreboendet blir dagen tryggare även för mig. Det är ju så här vi vill att det ska vara i Kristianstad och i hela vårt fina land.

Men välfärd handlar också om en meningsfull fritid. I Kristianstad kan våra barn delta i lägerverksamheter, gå i simskola och musikskola. Vi har också vårt uppskattade och välbesökta biosfärsområde, men även kulturnatt, Regionmuseets utställningar och Vattenrikets fina vandringsleder. Kristianstad har blivit en uppskattad evenemangskommun med beachhandboll, scoutläger, carting och mycket mer. Det ger oss goda möjligheter att hälsa ny besökande välkomna.

Vi har ett mycket gott läge inom välfärdens områden. Vi har mängder av kunniga och engagerade anställda. Men de som redan finns behöver fler arbetskamrater, eftersom antalet barn och elever ökar i förskolor och skolor, eftersom antalet äldre blir fler som behöver stöd och omsorg i vardagen. De som arbetar behöver en god arbetsmiljö med tid för återhämtning och samtal med arbetskamrater. Vi har också ett gott läge på det sättet att andelen sysselsatta av de i arbetsför ålder är högst i EU, samtidigt som andelen med stöd från olika ersättnings- och försäkringssystem är den lägsta sedan 1981.

Våra S-märkta vägval handlar om att öka resurserna till vårt gemensamma samhällsbygge. Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Under alliansåren sänktes skatter med 140 miljarder kronor. Den M/KD- budget som röstades fram med hjälp av SD för 2019 sänkte skatter med ytterligare 20 miljarder. Det är klart att sådant påverkar förutsättningarna för att satsa på välfärdens områden. För kommande år säger vi socialdemokrater att det utrymme som skapas ska gå till välfärdens områden, inte till skattesänkningar. Då kan vi fortsätta att bygga vidare på välfärdslandet Sverige. Då kan vi alla få tillfällen att njuta av sommar och semestertider.

Annelie Karlsson, riksdagsledamot (S)
Anders Tell, oppositionsråd (S)