Sommar, sommar, sommar!

Ja, visst är det så, kan en muntert glad röd ros konstatera.

Grillsäsongen är här. Den rökta laxen färdig att serveras. Nypotatis, sparris, jordgubbar…
Och till det en ljusnande politisk vår. Jo, förvisso kunde den vara ännu ljusare, det medges, men vi är på rätt väg! Nu börjar det pratas om jämlikhet igen. Det skaver i oss när klyftorna mellan människor växer. Det kan inte vara rätt i ett modernt och civiliserat samhälle som vårt!

Nu stundar kärvare tider, sägs det här och var. I kommunerna ska budgetar göras och det fattas pengar. Det är nu, om det blir bistrare tider ekonomiskt, som det är ännu viktigare att slå vakt om jämlikheten som ideal. Det farligaste som finns i ett samhälle är när rädslan tar vid; rädslan för att bli fattig, rädslan för att bli av med jobbet, rädslan för att inte få det tryggt som pensionär, rädslan för att inte få den behandling man kan behöva om man blir sjuk. All den här rädslan förstärks av ökade klyftor. När vi ser hur ojämlikheten riskerar att bre ut sig blir också ilskan större när vissa kan köpa sig förbi köer och skaffa sig fördelar. Och andra vill hitta syndabockar som är orsaken till allsköns jävligheter. Det kan vara muslimer, judar eller tiggande romer. Det här syndabockstänkandet leder fel, när det i själva verket finns helt andra orsaker till fattigdom eller brister i välfärdssystemen.

Men när Röda Rosen skådar i den berömda kristallkulan kan en annan utveckling skönjas. Människor vill helt enkelt inte ha ojämlikhet! Det är något som inte är friskt i ett samhälle om vi tillåter att skillnader ökar mellan oss människor.

För den S-märkta Rosen är det här naturligtvis ett gyllene tillfälle att på bred front lyfta fram jämlikhetens många fördelar. Det är bara det som ger oss ett sunt samhälle, när människor har hyggligt lika villkor.

I Vilhelm Mobergs roman ”Din stund på jorden” minns Albert sin bror Sigfrids, brodern Sigfrid dog i unga år, ord:

”Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden”.

Alldeles oavsett hur vi tror att världen är beskaffad eller varför vi finns till här, så är det ett faktum att vi som lever trampar denna jord just nu. Våra barn och barnbarn kommer att trampa den imorgon och i övermorgon. Oavsett om vi tror att det finns en mening eller inte, så är vi här.

Röda Rosens tankar kring denna märkvärdighet om vår tillvaros själva väsen är inte speciellt djupsinniga eller märkvärdiga. Det innebär bara, kort sagt, att även om meningen tycks gåtfull så är det vår förbannade plikt att sträva efter en ordning där varje människas stund på jorden blir till något gott!

Och det är det, kära vänner, som är den allra djupaste betydelsen av den samhällsordning vi eftersträvar. Det finns inget starkare budskap än jämlikhetsbudskapet. Det är den allra bästa förutsättningen för att varje människa ska känna att det här är min stund på jorden.

Njut av sommaren!

Röda Rosen
Ett par dagar innan midsommar 2019