Dag 2 på partikongressen

 #partikongress2019örebro

Om ni undrar ifall vi är vakna? Absolut, vi har inte sovit bort tiden så här långt. Hanteringen av det nya organisationsprogrammet pågick till efter kl.01 tidigt i morse och redan kl.07.45 var vi glada skåningar samlade för delegationsträff innan dagens förhandlingar drog igång.

Morgonen inleddes med ett glödande tal av Stefan Löfven som sjöng bildningens lov om ”en oavbruten hänförd förvåning. Klassamhället är inte borta, demokratin är inte färdigbyggd, långt därifrån. Utbildning är sällan hela svaret, men utgör alltid en avgörande del. Vi sänker inte arbets pris utan vi höjer kunskapens värde.” Stefan ägnade även en stor del av talet åt klimatet, ”vi har ett ansvar och en avgörande roll i en rättvis klimatomställning. Alla ska göra sitt men de välbeställda som har bättre möjlighet ska göra mest.” Slutligen avslutade han med ”Finns det något som är farligare än när ungdomar slutar drömma? Dröm, dröm stort och jag lovar att jag ska göra allt i min makt för att samhället ska finnas där vid din sida.”

Därefter drog behandlingen av ”kunskap för framtiden”-programmet igång och den beskriver hur vi vill förverkliga behovet av det livslånga lärandet i form av en Växa och växla-reform. Arbetslivet förändras allt snabbare och väldigt få stannar numera ett helt arbetsliv på ett och samma ställe. Därför behövs en mångfald av kompetensformer och även nya vägar som gör det ekonomiskt möjligt för alla. Detta kunskaps och omställningprogram har ännu inte alla svar men det känns som en sossereform som är helt rätt för ett rättvisare och mer jämställt samhälle.

Skånedelegationen och både Ulrika och Martin har varit uppe och drivit våra frågor, med varierande framgång. För övrigt anser vi att de marknadsekonomiska krafter ska bort från skolan!

Om drygt en timme ska vi bryta för förberedelser till kongressfesten. 75 ombud kvar på talarlistan och 2 stora områden kvar att klubba igenom om vi ska följa schemat. Senaste området tog drygt 1,5 timme så vi får se om vi sitter kvar här till på måndag…..

Martin och Ulrika från Conventum i Örebro