Dag 1 på partikongressen

#partikongressen2019örebro

Dagen började med att två förväntningsfulla Kristianstadsombud steg på snabbtåget norrut, den ene efter en lyckad språngmarsch eller var det möjligen ett inplanerat träningspass? Resan gick bra, ända till Nässjö i allafall. Sedan stannade tåget och fick enligt den information som gavs ”startas om” pga att vagnslutningssystemet strulade? När vi väl var på G igen var tåget en halvtimme sent men men men…då hela 91 personer som skulle byta till Bergslagståget i Mjölby väntade de inte bara in oss utan körde också in tiden så att vi landade helt enligt plan i Örebro.

Hjalmar Bergmanteaterns entré var också entrén till s-kongressen och där möttes vi av säkerhetskontrollen som tyvärr är en nödvändighet. Ulrikas knästöd gav utslag men efter lite övervägande godtogs detta utan att ses som en säkerhetsrisk.

Release me-Frida Öhrns stämma inledde innan partisekreterare Lena Rådström Baastad hälsade alla välkomna med ”Kära Örebroare” och hälsade oss välkomna till sin födelsestad med personliga berättelser om hennes farfars och mammas resor genom Sveriges utveckling från statarlandet till dagens välfärdsland. Att vi måste fortsätta att alltid lyssna och kämpa mot orättvisor.

Först på dagordningen stod det nya organisationsprogrammet, hur socialdemokraterna som organisation ska möta framtiden. Inläggen var många och i de flesta fall kloka men lite för många för att referera dem alla men här följer några skånska inlägg. Marie Granlund framhöll värdet av att vi är ett reformistiskt folkrörelseparti och la det förändringsförslag som den skånska delegationen formulerat och samverkat inför årets kongress. Anna Ingers utvecklade den del som vi saknade om folkrörelsemål och lagom till när våran egen Martin Hallingström Skoglund skulle komma till tals minskades taltiden. Trots detta bar han ändå fram budskapet om värdet av att vi är en stöttande och utvecklande organisation med både pondus och bravur.

SACO’s ordf Göran Arrius sa i sitt gästtal att ”Demokratin måste försvaras varje dag av alla goda krafter” och TCO’s Eva Nordmark pratade om omställning – möjligheten till omställning och utveckling under hela arbetslivet. Precis det som är kongressens tema.

Men hon varnade också för de effekter som m – kd budgeten har när arbetsförmedlingen på så kort tid slaktas vilket både dränerar glesbygdskommunerna och dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Detta var en vädjan inför den kommande vårpropositionen.

Vilka beslut som vi fått igen? Än har inte klubban fallit utan fortsättning följer!

Ulrika & Martin