Replik om yrkesprogrammen till Henny Tillberg (L)

Vi socialdemokrater värderar inte människor efter yrke, däremot värderar vi frihet och möjligheter till att livet kan förändras. Liberalernas politik låser in människor i fack. Vi ser till helheten av människan genom att människan är en del av samhället. De val som görs en gång i ungdomen ska inte begränsa senare i livet utan öppna möjligheter. Rörmokaren kanske vill bli miljö-och vatteningenjör, snickaren vill kanske bli arkitekt. Vårdbiträdet vill kanske läsa till läkare. Resan dit blir längre och svårare än nödvändigt med liberalernas förslag. Det är så klasskillnader uppstår. Det är precis det vi inom socialdemokraterna vill motverka.

Dessutom kräver de yrken som yrkesprogrammen utbildar hög kompetens, det handlar ju inte vidare om att alla ska bli akademiker. Det är också en demokratifråga, så många som möjligt ska få en hög grad av allmänbildning så att de kan se sin roll i samhället och kunna vara med och påverka. Då behövs mer än bara rena yrkeskunskaper.

För oss socialdemokrater blir det helt obegripligt att någon som kallar sig liberal förespråkar ett skolsystem med en återvändsgränd istället för möjliga vägar. Utbildning och bildning är alltid en lönsam investering.

Kristina Lindbåge & Therese Larsson Sturesson (S)