Röda Rosen ser högsommaren nalkas

Solen står nu högt på himlen och skiner ändå rätt så ofta från en klarblå himmel. Nåväl, en och annan molntuss får man alltid räkna med. Och ett stilla sommarregn då och då höjer egentligen bara kvaliteten på vår svenska sommar, den vi gått och längtat efter åtminstone sedan höstrusket satte in i slutet av oktober förra året. Vi vet ju så väl hur höst- och vintermånaderna ser ut i vår landsända. Regn och blåst och ett evigt halvdunkel fyller dagarna. Men för att se det hela positivt, det är vid den tiden på året väldigt skönt att komma inomhus efter en promenad genom staden!

Nu när våren 2017 har passerat är det naturligtvis lämpligt med en stunds reflektion över sakernas tillstånd. Röda Rosen kan för sin del konstatera att det finns en hel del pilar som pekar uppåt; arbetslösheten sjunker, en rekordhög andel av den vuxna befolkningen är i arbete, bostadsbyggandet är högre än på många år och ekonomin växer. Svensk ekonomi är på väg mot högsommar, säger Konjunkturinstitutet i en alldeles färsk rapport. Det bäddar för många av de reformer vi längtar efter. Vi behöver många jämlikhetsreformer nu, efter de åtta åren med jobbskatteavdrag som bara ökade klyftorna. Tack vare vår fina regering håller nu bland annat det orättfärdiga gapet i beskattning mellan de nu arbetande och pensionärer att slutas. Ska det gapet helt slutas har Sveriges pensionärer sannerligen inte råd med en ny högerledd regering.

Rosen vet som alla andra att vi dras med bekymmer som vi måste lösa. Sverige ska vara ett bra land för alla som bor här. Utbildning, bostäder och arbete är grundbultar för att nå dit. Vår stabila och säkra regering med Stefan Löfven i spetsen har visat att den också är beredd att satsa stort på att nå målet – ett Sverige för alla som bor här. Det Röda Rosen för sin del ser som en av de allra viktigaste frågorna att ta sig an och få kontroll på är den grova kriminaliteten, ofta bland alldeles för unga människor. Fler poliser ska det bli och samhällets signal om det är förbjudet att bära vapen, langa narkotika eller ägna sig åt misshandel behöver vara väldigt tydliga. Unga människor ska gå i skolan och bruka allvar där, för att så småningom träda in i vuxenlivet starka och trygga för att med gott självförtroende ta sig an de utmaningar vuxenlivet innebär. Då kan vårt fina land bli ett lika fint land för alla oss som bor och verkar här.

Mödosamt och steg för steg stretar vår regering på. Men vad gör då oppositionen? Ett är man överens om, regeringen måste till varje pris fällas – men de är fullständigt oense om hur det ska gå till. Möjligen också varför, det är mer en fråga om principer, tycks det. Är de inte oense mellan partierna så är det trassligt inom partierna också. Partiledarstrider, tvära politiska kast för att få någon poäng, utspel som inte är förankrade och nu har tydligen ledaren för den lilla kristdemokratiska spillran anklagat centerledaren för att fara med osanning om vad det är de vill åstadkomma tillsammans. Problemet är väl just det, att de inte vet vad det är som är det gemensamma projektet, förutom att till varje pris störa regeringen. Det är fattigt och knappast statsmannakonst de sysslar med. Det moderata partiet, numera gammelmoderaternas vanliga gamla högerparti, befinner sig i fritt fall efter en flirt med högerextremister. Kan någon människa se dem som ett regeringsalternativ?

Men de har sina principer. Den förra högerledda regeringen drevs av den starkt ideologiska principen att staten inte kan bedriva företag och att företag ägda av staten därför skulle säljas ut. För att liksom bevisa hur oduglig staten var på att driva företag såg man till att köpa Nuon och ta över ansvaret för det problemtyngda danska postverket. Röda Rosen är finkänslig nog att inte nämna några namn, men resultaten av de politiska besluten får vi dras med länge ännu. Och något bevis på statens allmänna oduglighet att driva företag var det sannerligen inte. Ett mycket välfungerande företag såldes däremot, det svenska klassiska Vin & Sprit. Bortsett från uppfattningen att staten inte kan driva företag infann sig i detta fall också en total okänsla för ett svenskt kulturarv. Nåväl, det blev som det blev med det. Årets snapsvisa i snapsvise-SM 2008 ställde den frågan på sin spets och det kan det väl vara värt att återge så här inför vår egentliga nationaldag, det svenskaste av allt – Midsommarafton. Den går ju dessutom att sjunga till melodin Små grodorna, för den som eventuellt vill pröva stämman.

Med detta önskar Röda Rosen vänner runt om i stad och land en fin och högstämd midsommarhelg och därefter en lika trivsam sommar!

Men först midsommar!

Fransoserna, fransoserna har köpt vår favorit.
Fransoserna, fransoserna vaffan vet dom om sprit?
Ej visor, ej visor, ej snapsglas hava de.
Ej visor, ej visor, ej snapsglas hava de.
Cognac, ack ack, Cognac, ack ack Cognac, ack ack ack ack
Cognac, ack, ack, Cognac, ack, ack Cognac, ack ack ack ack

 

En ljus sommarkväll i juni 2017