Käckt med lite hejarop?

Käckt med lite hejarop?

”Heja Jimmie”, möttes jag av när jag slog upp Kristianstadsbladets förstasida i lördags (1/10). Och det är ju käckt. Om omständigheterna kring den debatt som tidningen rapporterade om varit som den är mellan andra partier, så vore det inget konstigt med en sådan förstasida. Men nu handlar det om en debatt med SD och då blir det inte som en debatt mellan andra partier.

SD:s trogna fotfolk med hatare och hotare hejade också på sin Jimmie. Nåväl, kanske inte så mycket hejade på honom som att hata och hota hans motståndare i debatten, Ardalan Shekarabi. Bland kommentarerna på facebook är det värt att uppmärksamma till exempel dessa tillmälen om Ardalan Shekarabi, civilminister i Sveriges regering:

”Kan ingen sy igen käften på sandloppan”

”Heja Jimmie! Pinsamt med den andra grisen”

”Ut jäkla blatte sosse”

”Skicka hem han i en bananlåda”

”Jävla sosse hora gå å dö”

”Mät huvet på sossen”

”VI MÅSTE TA GEVÄR TILL BORG OCH SAL OCH UTROTA DESSA IMPERIALISTER SOM KALLAR SIG SVENSKA POLITIKER”

Det är väl bekant och dokumenterat att det här sättet att uttrycka sig är ett mönster som går igen hos SD- anhängare. Det är inte bara fotfolket som via sociala medier uttrycker sig så här, även ledande partföreträdare ägnar sig åt att systematiskt misstänkliggöra människor som inte är födda i vårt fina land. På Aktuellt häromkvällen passade SD:s gruppledare i Riksdagen, Mattias Karlsson, på att anklaga motdebattören för att den förra regeringen ”släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister”. Uttalandet var så grovt att Aktuelltredaktionen dagen efter fick tydliggöra att uttalandet strider mot principen om alla människors lika värde och att man tar avstånd från det.

När kommunfullmäktige i Kristianstad träffades senast hölls i samband med det också ett utbildningspass för ledamöterna. I ett av inslagen berättade en lärare och tre elever om sin skolas arbete med värdegrundsfrågor. Det handlar väldigt mycket om att vara schysta mot varandra, att visa varandra respekt och att lyssna. Det brukar sägas att barn inte gör som vi vuxna säger att de ska göra utan att de gör som vi vuxna faktiskt beter oss. SD har igenom hela sin praktik visat att de inte är mot andra som vi vill lära våra barn att vara mot varandra. Det här är mycket allvarligt om vi på allvar menar att vi hos våra unga vill förankra ett civiliserat sätt att vara mot varandra.

Den ovan nämnda debatten handlade om vilka krav som ska ställas när den offentliga sektorn handlar upp varor och tjänster. Det är en viktig debatt och där kan vi ha olika uppfattningar, det tillhör det politiska samtalet. Det jag kan konstatera är att SD och dess företrädare är oförmögna att föra ett normalt politiskt samtal. Det är helt enkelt inte ett parti som andra.

Anders Tell (S)
Ordförande, barn- och utbildningsnämnden