Röda Rosens sommartävling

Röda Rosens sommartävling

Undertecknad, Röd Ros, ska förhoppningsvis inom kort falla in i en mycket behaglig semesterlunk. Men säker kan man aldrig vara. Det händer alldeles för mycket i världen för att den där riktiga, tokslöa, ajöss med vardagenkänslan ska infinna sig. Det räcker med att bara nämna fruktansvärda flyktingöden, terrorishot och nu oron om Brexit så förstår naturligtvis var och en att vardagen alltid är nära. Man får dock göra så gott man kan. Vi behöver den där vilan och avkopplingen några sommarveckor.

Sommar och ljus är ju vad vi går och längtar efter större delen av året. Det börjar direkt efter att semestern är slut och när augustikvällarna mörknar. Då sätter den in, vår längtan efter nästa vår och sommar. Rosen hörde häromdagen Carl Antons fina Överbyvals som beskriver precis den där längtan i sista versen:

”När sommarn är slut och vintern här-
vit och vacker men kall.
Då vänjer man sig också vid den,
man måste ju i alla fall.
Men rätt vad det är så blundar jag och då kan man tänka sig,
att jag får höra hur fåglarna sjunger
och färgerna spelar upp och vindarna tar sig
en vals med alla måsarna…”

Men nu är det sommar och inte tid för längtan, nu är den faktiskt här!
Och även om vardagen gör sig påmind, och ska göra sig påmind, vi är ju människor som känner och tänker och bryr oss, så hoppas Röda Rosen att var och en av oss ska få rika tillfällen att njuta av sommarljus och de ljumma sommarkvällarna som är precis nu.

Den här längtan efter sommar och ljus tror jag är väldigt typiskt svenskt. Rosen har en känsla av att de flesta av våra visor på något sätt handlar om det. Sommaren och ljuset. Som några exempel kan följande enstaka meningar ur diverse visor tjäna. Dessa utgör också sommarens tävling, som Röda Rosen härmed utlyser. För varje strof ska visans namn och textförfattare anges.

Skicka era svar till 10000rodarosor@gmail.com senast den 31 juli.
Ett fint pris finns förstås till den som har flest rätt.

1. ”Ge mig en dag av vindar och sol vid stränder ljusa och klara…”
2. ”Sommaren är kort, det mesta regnar bort, men nu är den här, så ta för dig solen skiner idag”
3. ”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nå´n sätter fart…”
4. ”Ta mig till havet och gör mig till kung! Kung över sommarn och natten”
5. ”…här är det sommarkväll och ingen hör mig för kvällen gör så vackra visor själv”
6. ”…Och jag ska skriva en sommarvisa med sol och blomdoft i melodin”
7. ”Titta, ropar ungarna, pappa är en brud, med blomsterkrans i håret och nattskjortan till skrud”
8. ”Tar vi ett kort på barnen i sommartid, när vi dansar, när vi dansar. En stund på jorden”
9. ”Så drick min vän, drick sol och doft, ty dagen den är din”
10. ”Midsommarafton natten lång, kärlek och dans och sång. Solen som plötsligt börjat gå upp och ner på en gång”

Alla läsare och supporters önskas en riktigt fin sommar!